Apakah ertinya bebas kewangan?

Matlamat pertama anda seharusnya adalah untuk jadi bebas kewangan... atau kewangan mandiri, atau bebas kewangan (sama je)
 
Ada juga antara kita tidak mahu jadi jutawan. Kalau tak nak jadi jutawan pun tak mengapa, itu terpulang pada individu. Namun, sekurang-kurangnya anda perlu menjadi bebas kewangan. Apakah maksud bebas kewangan?
 
Bebas kewangan adalah apabila pendapatan residual kita melebihi perbelanjaan bulanan kita. Dalam kata lain, walaupun kita tak perlu kerja, kewangan kita sudah mencukupi untuk menampung perbelanjaan bulanan.
 
Contoh, sekiranya kos sara hidup kita sekeluarga adalah RM4,000, kita perlu memiliki pendapatan residual melebihi RM4,000.
  • Mungkin, dalam pelaburan ASB mempunyai RM200,000- ini memberi pulangan pelaburan dalam lingkungan RM1,600 sebulan.
  • Mungkin kita ada menyewa 2 buah rumah, dan satu rumah pendapatan kita adalah RM500 dari sewa sebuah rumah. Maka, pendapatan dari sewa rumah adalah RM1,000
  • Mungkin kita memiliki perniagaan Internet secara automatik yang memberi pulangan RM1,500 sebulan
Dengan 3 pendapatan residual di atas, jumlah menjadi RM4,100 sebulan. Dengan ini, anda telah menjadi kewangan mandiri atau bebas kewangan! Anda tidak perlu kerja lagi seumur hidup!
 
Capaikan bebas kewangan terlebih dahulu. Kemudian, perjalanan untuk menjadi jutawan adalah lebih mudah!
 
Irfan Khairi

0 comments:

Post a Comment

Langkah Penting Memulakan Perniagaan!

Langkah pertama dalam perniagaan adalah  mesti-mesti dan mesti jalankan penyelidikan! (market research)
 
Apabila memulakan apa jua jenis perniagaan ataupun mencipta produk atau perkhidmatan untuk dijual, langkah pertama saya adalah menjalankan penyelidikan. Soalan yang paling penting saya perlu pastikan mendapat jawapan adalah...
 
"Sekiranya saya menjual produk ini, ditempat ini, pada harga ini, ada tak pembeli?"
 
Seringkali saya melihat seseorang memulakan perniagaan tanpa menyelidik pasaran terlebih dahulu. Terus dapatkan apa sahaja produk yang dijumpa, kemudian, terus cuba menjualnya pada satu harga yang ditetapkan sama ada melalui Internet atau bukan Internet. Cara ini adalah SALAH dan saya tidak syorkan.
 
Dan kesilapan yang paling ketara adalah, tidak menjalankan penyelidikan oleh kerana "menganggap" atau "assume" pasaran dan keuntungan akan menyebelahi perniagaan yang didirikan!
 
Penyelidikan pasaran adalah amat penting untuk memastikan kejayaan sesuatu perniagaan. Saya sering mengambil masa berbulan-bulan untuk penyelidikan perniagaan sebelum memulakan apa sahaja perniagaan.
 
Jangan mulakan perniagaan sekiranya anda tidak menyelidik pasaran anda terlebih dahulu. Menyelidik pasaran adalah aktiviti yang agak membosankan oleh kerana tidak dapat lihat wang masuk! Namun, ianya amat penting untuk jangka masa yang panjang untuk memastikan wang masyuk   
 
*Sekiranya anda ingin ketahui teknik, strategi penting sebelum memulakan perniagaan, sertai open night "Malam Internet dan Media Sosial" pada Khamis ini jam 8malam di Asia eUniversity. Tempat terhad!
 
Irfan Khairi

0 comments:

Post a Comment

RM15,000 adalah pendapatan sederhana!?

Minggu lepas, saya berkesempatan bersama Dato Dr Rusly Abdullah atau lebih dikenali sebagai, Chef Li- penulis buku "Jutawan Senyap". Sudah lama saya nak berjumpa Chef Li, minggu lepas, rezeki saya dapat bersamnya dalam program "JUTAWAN! bersama Irfan Khairi"
 
Agak menarik dalam buku Jutawan Senyap, ia menyebut tentang ukuran "kesederhanaan" di Malaysia pada pendapatnya iaitu...
 
Pendapatan antara RM15,000-RM20,000
 
Mungkin tanggapan pertama anda adalah... RM15,000 sederhana? Kalau RM1,500 okay lah jugak! 
 
Cuba fikirkan sejenak.
 
Sekiranya anda menganggap RM2,000 atau RM3,000 sebagai sederhana, tidakkah itu menghadkan kejayaan anda? Sekiranya anda meletakkan RM10,000 atau RM20,000 tidakkah ia akan memberi satu benchmark yang baru untuk anda?
 
Di Malaysia sudah ramai yang berpendapatan lebih dari RM15,000... MEMANG RAMAI! dari golongan koprat, profesional dan juga ahli perniagaan. Lebih ramainya adalah ahli perniagaan!
 
Mulai hari ini, letakkan satu bench mark baru dalam minda anda- anggap bahawa pendapatan sederhana adalah RM15,000 di Malaysia!
 
Sekarang, tidakkan anda rasa anda perlu berusaha lagi? 

Irfan Khairi

0 comments:

Post a Comment

Amal Soleh = Kehidupan Yang Sihat

0 comments:

Post a Comment

Web Terbaik Fotografi


Disini aku beri beberapa laman web yang sesuai untuk korang yang minat dengan fotografi untuk jadikan inspirasi dalamberkarya. Aku rasa ianya juga sesuai untuk korang jadikan rujukan untuk hasilkan sendiri portfolio hasil karya korang secara online. Untuk bahagian pertama ni aku senaraikan 5 laman web terbaik yang selalu aku view untuk cari inspirasi. Jom layan dan jangan lupa komen post ni :)













0 comments:

Post a Comment

Siapa nama dia?

Memang tidak dapat dinafikan bahawa komunikasi adalah penting dalam perniagaan. Tahukah anda perkataan apa yang paling penting dalam komunikasi?
Pakar perniagaan mengistilahkan bahawa komunikasi adalah “kom-YOU-nikasi”. Perkataan paling penting adalah YOU atau AWAK… atau lebih tepat lagi, NAMA seseorang itu.
NAMA seseorang itu adalah perkataan yang paling sedap didengari oleh seseorang. Untuk hebat dalam perniagaan, anda perlu hebat dalam komunikasi. Dan untuk hebat dalam komunikasi, anda perlu memupuk tabiat menyebut NAMA seseorang itu.
Apabila anda diperkenalkan dengan seseorang, cuba hafal namanya dan sebutkan namanya dalam perbualan. Mereka akan merasakan anda mengambil berat tentang mereka dan lebih mesra dengan anda- amat penting dalam perniagaan!
Berikut beberapa tip sekiranya anda jenis selalu terlupa nama orang yang baru diperkenalkan:
  1. Dapatkan nama orang itu, dan dalam perbualan, sebutkan namanya beberapa kali dalam perbualan dengannya
  2. Selepas meninggalkan seseorang itu, ulang sebut namanya seorang diri beberapa kali.
  3. Sekiranya anda takut lupa namanya, tulis namanya pada kertas untuk rujukan sepanjang hari.
Saya teringat pertama kali bertemu dengan Dato Dr Fadzilah kamsah. Memang Dato hebat dalam menggunakan nama seseorang. Sepanjang perbualan dengan Dato, beliau sering menggunakan nama “Irfan” beberapa kali membuatkan kita merasa mesra dengannya!
Satu tip perniagaan secara halus ;)

Tips dari Irfan Khairi

0 comments:

Post a Comment

His Majesty on Enforcing Islamic Law




"WHO ARE WE, in the presence of Allah (SWT), to say 'no or wait'; considering that (Islamic) law was not only formulated, but has been stated in Al-Quran and Al-Hadiths for more than 1,400 years."

This was the message in the titah of His Majesty the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam who yesterday reiterated calls for Brunei to implement Islamic law, particularly through the establishment of an Islamic Criminal Act.

"This is among my main aspirations, which have long been voiced but until now it is still being addressed," the monarch said.

His Majesty raised the issue in his birthday titah on July 15, 1996 and more recently at a sitting of the Brunei Islamic Religious Council (MUIB) in March this year.

The sovereign has also urged authorities not to delay in introducing the Act during the MUIB meeting on Monday.

Voicing similar remarks yesterday, the monarch said that despite Brunei being small, the Sultanate has the resources and power to implement Islamic law. Its standing as a Muslim nation also makes it an obligation to carry it out.

"We have no other choice than to obey all of Allah's (SWT) commands."

"If we are still saying no or wait first, (then) this does not make sense," His Majesty said.

His Majesty put forward the notion that without the implementation of Islamic law, it puts into question Brunei's standing with Al-Quran and theHadiths.

"Because of this, I am called, without any doubt, to see an Islamic Criminal Act established and implemented," His Majesty said, adding that the existing secular laws would not be "pushed" aside.

The monarch noted that the cooperation between the authorities who draft civil and Islamic laws was "good and (this) cooperation needed to be continued".

His Majesty said that Brunei has done something "magnificent and unique" in that it has managed to incorporate Islamic aspects into all its laws.

"We have been tailoring all the civil laws with the requirements of Islam, meaning that (we have) maintained the civil (laws) but in (a) shape and structure that is more based on Islam."

His Majesty was confident that with the implementation of the Islamic Criminal Act, the importance of civil laws will become more transparent.

"For example, when a criminal case cannot be addressed by Syariah (law) due to certain factors, then it will be addressed as a civil (law case), which has also been aligned to Syariah requirements."

"Is this not beautiful? In my opinion, it is very beautiful (and) unique," His Majesty added.

The monarch who was speaking at the opening of an international seminar held at the Bridex hall inJerudong said he hoped that the event will bring about new ideas that will expedite the establishment of the Islamic Criminal Act.

"I believe that Allah SWT is currently illuminating us with His blessings because of our aspirations, and even providing us with the strength to do so."

The Brunei Times

0 comments:

Post a Comment

Himpunan Sejuta Umat



Objektif


  • Untuk menerangkan kedudukan perkara yang sebenarnya tidak seperti yang digembar-gembur melalui media.
     
  • Mengukur tahap kesatuan dan semangat kekitaan dikalangan orang Islam khasnya terhadap gerak-kerja Kristianisasi termasuk peristiwa 3 Ogos 2011.
     
  • Memberitahu rakyat perlunya persoalan aqidah ditangani melalui hujah agama bukan dibiarkan berlarutan menjadi modal politik.
     
  • Menserlahkan Institusi Raja yang menjadi payung Bangsa Melayu dan Islam dalam hal peranan mereka dalam sama-sama menangani isu yang menyentuh sensitiviti orang Melayu Islam di negara ini.
     
  • Menzahirkan kekuatan aqidah dan keimanan masyarakat Islam sambil memberi amaran tentang bahaya yang akan menimpa negara ini seandainya isu ini terus dieksploitasi.
     
  • Menyedarkan rakyat tentang wujudnya peruntukkan dalam Perlembagaan dan undang-undang negeri yang tidak mengizinkan mana-mana pihak mengganggu-gugat kesucian Islam serta tindakan mendakwahkan agama selain daripada Islam kepada orang Islam.

0 comments:

Post a Comment

Drive - 2011 (Action)

1 comments:

Post a Comment

Tips Irfan Khairi - Simpan 10% untuk diri sendiri


Seringkali dalam buku kewangan menyeru kita untuk simpan 10% daripada pendapatan kita. Konsep “Pay yourself first!”
Adakah anda melakukan ini?
Konsep ini pada mulanya datang dari buku klasik The Richest Man in Babylon, yang mengatakan untuk simpan apa sahaja pendapatn harta kita 1/10 bahagian. Zaman kini, kita gunakan 10%.
Bagi mereka yang tidak melakukan ini, lakukan sekarang oleh kerana ia akan membawa anda kepada bebas kewangan dalam tahun-tahun akan datang. Bagi mereka yang tidak melakukan ini, mungkin selama ini terasa, hendak simpan 10% daripada pendapatan amat sukar. Sebab hujung bulan, memang habis semua duit, tak sempat menyimpan pun!
Jadi bagaimana?
Mudah sahaja, sekiranya anda tidak mampu menyimpan 10% dari pendapatan bulanan anda, mula pada 1% sahaja. Sekiranya pendapatan RM2,000, simpan RM20 sahaja. Takkan simpan RM20 tak boleh? :)
Sebulan dua kemudian, bila anda sudah selesa dengan menyimpan 1%, naikkan kepada 2%. Menjadi RM40 sebulan. Teruskan sehingga 3%… 4%… berbulan-bulan yang akan datang. Dengan cara ini, dalam 1 tahun, anda akan rasa selesa menyimpan 10% daripada pendapatan anda.
Sekiranya tidak boleh menyimpan 10% kerana terasa amat sukar, tidak mengapa, mulakan dengan 1% sahaja dulu. Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit!
Ingat, pay yourself first. Maksudnya, dapat gaji, terus simpankan % tu terlebih dahulu. Kemudian, baki, baru gunakan untuk bayaran2 tanggungan hidup :)
Irfan Khairi Blog 

0 comments:

Post a Comment

Tips Irfan Khairi - Beli kereta guna duit orang…


Satu konsep yang baik yang dipelajari dari buku Rich Dad Poor Dad adalah menggunakan wang orang lain (Other People’s Money).
Konsepnya begini…
Sekiranya anda ingin membeli kereta, anda tidak beli kereta menggunakan duit sendiri. Tetapi, anda beli katakan 2 buah unit kondo menggunakan duit bank (sudah tentu ada sedikit downpayment, ubah suaian kondo, basic furnitures etc…)
2 unit kondo tersebut sewakan dengan keuntungan RM500 satu. In total, dapatlah RM1,000 daripada duit sewa…
Dari wang tersebut, baru anda beli kereta pada harga RM100,000… dan bayaran bulanan duit kereta itu adalah daripada pendapatan 2 unit kondo RM1,000 setiap bulan.
Cara ini amat menarik oleh kerana, orang lain yang membayar kereta baru anda- other people’s money! Anda bukan sahaja dapat kereta baru free (orang bayar), malah, anda dapat 2 unit kondo lagi tu…
Saya juga menggunakan cara ini ;)

0 comments:

Post a Comment

Tips Irfan Khairi - Duit sen vs duit kertas


Sebab sibuk, tak sedar lak dah lama tak letakkan tip kewangan daripada “Wanita & Wang” di Astro Awani! Macam mana lah boleh terlepas pandang :) …
Tip Kewangan dari WW (walaupun hari ni bukan hari Khamis), khas untuk anda yang susah nak save duit… sampai hujung bulan, sedar-sedar takde duit yang dijimatkan.
Apabila berbelanja, belanja hanya duit ringgit sahaja. Duit sen, jangan dibelanjakan… simpan dalam tabung! Kira menabung la…
Maksudnya, kalau beli majalah Rm6.50, bayar duit Rm10 merah… kedai pulangkan RM3 duit kertas and 50sen duit syiling…
50sen tu, by default, terus masukkan ke dalam tabung.
Kalau pada hari yang sama, nak beli gula-gula harga 20sen, jangan gunakan 50sen syiling yang dalam poket tu. Sebab 50sen tu dah kena masuk ke tabung! Jadi, gunakan RM1 duit kertas…
Baki duit syiling 80sen yang diterima, dimestikan masuk tabung bersama duit 50sen tu tadi :)
Dalam erti kata lain, guna duit kertas sahaja… apa sahaja duit syiling, anda simpan dalam tabung.
Kalau tak pernah try ni, cuba-cuba try… khas bagi mereka yang sering dalam keadaan kesempitan wang, cara ini akan menjimatkan berpuluh-puluh RM setiap bulan untuk dijadikan wang pelaburan ASB ;)
ps: Tip ni saya beri ketika episod “Bujang Tak Berduit”. Khas untuk anda yang bujang trang-tang-tang & sedang berjimat untuk berkahwin! :)

0 comments:

Post a Comment

Sumbangan Kewangan Untuk Membesarkan Masjid Putra, Taman SBJ


Gambar di bawah merupakan pintu masuk ke Masjid Putra. Bahagian yang sedang dalam pembinaan adalah di bahagian hadapan yang melibatkan pembinaan 2 menara yang menelan kos lebih kurang RM100Ribu lagi. Kepada para dermawan yang berhajat untuk memberi sumbangan, bolehlah berbuat demikian samada berjumpa dengan phak MAsjid atau melalui akaun Bank Islam Masjid Putra seperti di bawah :

Akaun : Bank Islam
No Akaun : 030-18010111-690
Nama Akaun : Masjid Putra


Semoga sumbagan kita mendapat tempat di sisi Allah S.W.T.

0 comments:

Post a Comment

Cukai prabayar 6%: BN terus peras rakyat

KUALA LUMPUR, 9 Sep: Kerajaan terbukti 'hilang akal' untuk menambah pendapatan negara sehingga bertindak memeras rakyat miskin, kata Naib Presiden PAS Datuk Haji Mahfuz Omar.

Sambil mengajak rakyat menolak cukai perkhidmatan sebanyak enam peratus bagi pembelian tambah nilai prabayar dan permulaan prabayar/pek SIM bagi semua syarikat telekomunikasi, beliau berkata, rakyat mesti memahami bahawa langkah itu sebenarnya adalah langkah kerajaan sendiri dan bukannya langkah syarikat-syarikat telekomunikasi.

"Pertamanya, syarikat-syarikat telekomunikasi berebut-berebut menawarkan perkhidmatan yang lebih murah kepada pengguna dan agak ironi jika tiba-tiba mereka mahu mengenakan tambahan bayaran sebanyak enam peratus.

"Kedua, sebelum ini, syarikat-syarikat telekomunikasi tidak mengenakan levi di bawah Akta Cukai Perkhidmatan 1975 bagi perkhidmatan prabayar mudah alih kerana tidak dikuatkuasakan oleh kerajaan.

"Oleh itu, ia dengan sendirinya bermakna kerajaanlah yang beria-ia mahu menguatkuasakan levi tersebut mulai 15 September ini," kata Mahfuz.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu mempersoalkan mengapa kerajaan tergamak menghempaskan beban ke atas rakyat bawahan termasuk yang berpendapatan rendah malah yang tidak berpendapatan yang merupakan majoriti pengguna perkhidmatan prabayar mudah alih.

"Majoriti pengguna perkhidmatan prabayar mudah alih ialah rakyat bawahan termasuk rakyat berpendapatan rendah, orang miskin, remaja tanpa pekerjaan, pelajar sekolah dan mahasiswa.

"Tindakan kerajaan memeras mereka untuk menambahkan pendapatannya tidak boleh diterima sama sekali," kata Mahfuz yang juga Pengerusi Lujnah Pengguna PAS.

Sebagai kerajaan, katanya lagi, ia sepatutnya memikirkan cara untuk mengurangkan beban rakyat dan bukannya menambahkan lagi beban rakyat terutama rakyat miskin.

Jika kerajaan sudah hilang akal untuk menambahkan pendapatan negara, Mahfuz secara sinis mengesyorkan para pemimpin kerajaan terutama anggota kabinet pergi meminta sedekah di tangga-tangga jejambat dan di mana sekalipun.

"Meminta sedekah tidaklah seburuk memeras rakyat berpendapatan rendah, rakyat miskin dan para pelajar," katanya.

Mahfuz menggesa rakyat menolak sukai tersebut kerana ia sebenarnya adalah muqaddimah kepada pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) serta tindakan merentap subsidi yang akan dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) jika parti itu memenangi pilihan raya akan datang.



Sumber dari Harakahdaily

0 comments:

Post a Comment

Pendapatan syarikat telekomunikasi merosot tidak benar


KUALA LUMPUR, 9 Sept: Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) supaya menangguhkan terlebih dahulu langkah oleh syarikat telekomunikasi yang akan mengenakan cukai perkhidmatan 6% terhadap pengguna telefon prabayar.
Presiden CAP, SM Mohamed Idris (gambar) berkata, syarikat telekomunikasi mendakwa mereka telah menyerap cukai itu sejak ia dikenakan pada 1998 dan disebabkan oleh kemerosotan hasil pendapatan, mereka kini mahu melepaskannya kepada pengguna.
"Untuk mengatakan bahawa pendapatan mereka telah merosot adalah jauh daripada benar," ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.
Katanya, pengguna telefon prabayar telah menghadapi pelbagai syarat dan terma yang tidak adil yang dikenakan oleh syarikat telekomunikasi terutama sekali apabila syarikat menelan/merampas baki dalam akaun mereka apabila mereka tidak menambah nilai akaun mereka dalam tempoh yang sah.
Untuk mengekalkan nombor prabayar, ujarnya pelanggan perlu menambah nilai dengan jumlah minimum RM5.00.
Bagaimanapun, kata beliau menambah nilai dengan jumlah RM30 akan memberikan tempoh sah selama 30 hari.
Menurutnya, selepas tamat tempoh 30 hari, pelanggan akan disekat daripada membuat panggilan tetapi panggilan masuk sah untuk 90 hari.
Pelanggan, ujarnya boleh mengaktifkan talian dengan menambah nilai bila-bila masa dalam tempoh 90 hari.
Beliau berkata, jika talian tidak ditambah nilai dalam tempoh 90 hari talian akan dibatalkan dan baki kredit yang masih ada akan dirampas dan tiada bayaran semula diberikan.
Contohnya, kata beliau jika pengguna prabayar mempunyai talian yang bakinya RM100 tetapi tempoh sahnya telah tamat, syarikat telekomunikasi akan merampas baki yang ada.
“Adakah ini sah di sisi undang-undang?
“Jika ianya sah, di bawah undang-undang dan peraturan apakah syarikat ini dibenarkan untuk merampas baki yang ada,” ujarnya.
Menurutnya, negara seperti England telah menghentikan pengendali telekomunikasi daripada menggunakan amalan ini.
Seharusnya, tambah beliau terdapat sistem di mana nombor perlu mempunyai kesahan sepanjang masa dan bila-bila masa pelanggan yang mahu mengaktifkan talian (malah selepas tempoh tamat) hanya perlu menambah nilai talian dan perlu diaktifkan.
Contohnya, ujar beliau ahli perniagaan asing yang datang ke Malaysia, katakan tiga atau empat kali setahun dan memerlukan nombor telefon tempatan tetapi tidak mahukan talian pascabayar yang dikenakan caj bulanan kira-kira RM30 perlu untuk mendapatkan talian prabayar yang mempunyai kesahan sepanjang masa tetapi dengan tempoh tamat selaras dengan jumlah tambah nilai pelanggan.
Ujarnya, apabila mereka kembali semula ke Malaysia dan kesahannya telah tamat, apa yang perlu dilakukan hanyalah dengan menambah nilai talian dan perkhidmatannya boleh disambung semula daripada talian menjadi tidak sah dan terpaksa mendapatkan talian baru serta memulakannya semula.
Pengguna, katanya mungkin tidak menyedari bahawa pengguna prabayar dan pascabayar dikenakan bayaran bagi panggilan yang tidak dijawab atau bagi panggilan yang dialihkan ke kotak mel suara.
Caj yang dikenakan pada masa ini ialah 10 sen.
Pengguna sebenarnya, kata beliau boleh mendapatkan semula bayaran daripada pengendali telekomunikasi bagi caj yang dikenakan sekiranya mereka boleh menyerahkan penyata sebagai bukti.
Bagaimanapun dalam kes pengguna prabayar, penyata tidak disediakan melainkan pengguna meminta untuk mendapatkan penyata itu.
“Memandangkan kepada hakikat bahawa terdapat beberapa juta pengguna dan beberapa juta panggilan yang dibuat, pengendali telekomunikasi boleh mengaut sejumlah besar setiap bulan daripada caj yang dikenakan ini.
“Ini jelas satu pencatutan dan tindakan perlu diambil terhadap syarikat ini,” katanya.
Sehubungan itu, katanya CAP menggesa Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia menangguhkan terlebih dahulu setiap usaha yang dibuat oleh pengendali telekomunikasi daripada pengenakan cukai perkhidmatan ini dan sebagai ganti menangani semua kekurangan dan terma yang tidak adil yang dikenakan terhadap pengguna telefon bimbit.
Sumber dari Harakahdaily

0 comments:

Post a Comment

My Proton Makeover

Ini dia pemilik proton yang pertama layak untuk pakej untuk makeover dari pihak Proton, saudara Fadly Hisam Roplay bersama kereta Proton Saga miliknya.



Ni plak adalah proses-proses makeover yang telah dijalankan sehingga ke hari ini. Gambar-gambar ini telah di ambil daripada Facebook Proton




0 comments:

Post a Comment

Ramai bantah cukai 6 peratus



KUALA LUMPUR 8 Sept. - Persatuan-persatuan pengguna, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pelajar hari ini senada membantah pengenalan enam peratus cukai perkhidmatan bagi pembelian tambah nilai prabayar bagi semua syarikat telekomunikasi.

Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Dr. Ma‘amor Osman berkata, cukai itu dilihat membebankan pengguna apatah lagi caj panggilan yang dikenakan ketika ini sudah mahal.

“Keputusan itu tidak masuk akal dan kami membantah perlaksanaanya. Selama ini, jika kita membuat panggilan dan tidak berjawab, ia tetap dikenakan caj, inikan pula hendak perkenalkan cukai perkhidmatan.

“Oleh itu, saya menyeru agar kerajaan membuat keputusan teliti dan jangan sewenang-wenangnya meluluskan permintaan syarikat-syarikat telekomunikasi tersebut,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.
Beliau mengulas kenyataan bersama yang dikeluarkan syarikat-syarikat telekomunikasi berhubung pengenalan cukai enam peratus itu termasuk pek atau kad SIM prabayar yang berkuatkuasa 15 September ini.

Mengulas lanjut, Maamor berkata,selama ini syarikat-syarikat telekomunikasi di negara ini sentiasa mencatatkan keuntungan yang tinggi.

Sementara itu, Persatuan Pengguna Subang Jaya dan Shah Alam (Cassa) meminta kerajaan membekukan perlaksanaan langkah itu.

Presidennya, Datuk Dr. Jacob George berkata, pengenalan cukai itu tidak releven dengan situasi ekonomi semasa yang menyaksikan rakyat berpendapatan rendah masih bergelut untuk menyesuaikan diri dengan kenaikan kos barangan yang lain.

“Kami sangat dukacita kerana industri itu hanya melihat dari satu pandangan sahaja iaitu meningkat keuntungan mereka tanpa mempedulikan nasib pengguna.

“Selama ini, syarikat-syarikat berkenaan sudah mengaut keuntungan lumayan bukan sahaja melalui 15 juta rakyat tempatan tetapi juga daripada lebih empat juta pekerja asing di negara ini yang menggunakan perkhidmatan mereka.
“Apakah semua itu tidak cukup lagi sehingga mahu menekan pengguna dan rakyat negara ini pula,” katanya.
Menurutnya, jika keputusan tersebut dikekalkan, Cassa akan bekerjasama dengan persatuan pengguna dan NGO lain untuk melancarkan kempen memboikot secara besar-besaran.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pengguna Kedah (Cake), Datuk Yusuff Ismail berkata, cukai itu dilihat sebagai cekik darah dan tidak perlu sama sekali.

“Pengguna menggunakan kad prabayar kerana mereka tidak merasa beban berbanding menggunakan talian yang kadang-kala mencecah ratusan ringgit apabila membuat pembayaran.

“Malahan, ada kad prabayaran yang boleh ditambah nilai dengan hanya RM5 tetapi jika mereka kenakan cukai, ia dilihat seperti membuli pengguna dan ia tidak patut berlaku,” katanya.

Utusan Malaysia

0 comments:

Post a Comment

Cukai perkhidmatan 6% tambah nilai, kad SIM



KUALA LUMPUR 8 Sept. - Cukai perkhidmatan sebanyak enam peratus akan dikenakan bagi pembelian tambah nilai prabayar serta pek atau kad SIM prabayar bagi semua syarikat telekomunikasi, berkuat- kuasa 15 September ini.

Dengan cukai tersebut, pelanggan yang membeli kad prabayar bernilai RM10 perlu membayar RM10.60.

Dalam kenyataan bersama hari ini, syarikat-syarikat telekomunikasi berkata, para pelanggan prabayar akan dimaklumkan mengenai perkara itu mulai petang ini.

Para pengguna juga boleh merujuk di laman sesawang telekomunikasi untuk maklumat lanjut atau menghubungi pusat perkhidmatan pelanggan untuk sebarang pertanyaan.

Cukai perkhidmatan itu adalah cukai perbelanjaan dan dikenakan kepada pengguna, seperti yang termaktub dalam Undang-undang Cukai Perkhidmatan.

Akta Cukai Perkhidmatan 1975 memperuntukkan syarikat-syarikat telekomunikasi mengenakan levi cukai perkhidmatan pada kadar semasa untuk perkhidmatan telekomunikasi termasuk perkhidmatan prabayar mudah alih.

Cukai itu sama dengan levi cukai perkhidmatan bagi pembelian makanan dan minuman daripada restoran dan hotel.

Sebelum ini, syarikat telekomunikasi telah menyerap cukai itu dalam perkhidmatan prabayar mudah alih sejak ia diperkenalkan pada 1998.

Langkah itu diambil untuk memastikan perkhidmatan prabayar kekal kompetitif berbanding pascabayar memandangkan kadar prabayar lebih tinggi untuk membuat panggilan dan khidmat pesanan ringkas (SMS).

0 comments:

Post a Comment

Info Lokasi - Pejabat Matikan Setem Hasil

Hentian Bas Kajang
Jalan Reko


0 comments:

Post a Comment

Cara Mudah Mencari Muka Surat Setiap Juzuk Al-Quran


Al-Quran adalah peninggalan Rasulullah kpd kita semua umatnya. Ada dua benda yg Nabi Muhammad s.a.w tinggalkan kepada kita iaitu Al-Quran dan juga Sunnah utk kita semua amalkan. Pahala paling senang dapat adalah melalui pembacaan Al-Quran kerana setiap huruf diberikan 10 pahala, tambahan pula Al-Quran adalah kalam Allah (datang daripada Allah sendiri bukan diciptakan manusia)

Tips yang hendak dikongsikan di sini adalah cara untuk mencari muka surat setiap juzuk Al-Quran. Memang menakjubkan kerana hanya dengan menggunakan formula matematik ringkas, kita dapat tahu muka surat setiap juzuk Al-Quran.

Jom sama-sama kita belajar...

Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82
Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82.

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442

Subhanallah, memang menakjubkan. Marilah kita berkongsi bersama kaum keluarga dan rakan-rakan yang lain...


Sumber : http://www.mialiana.com

0 comments:

Post a Comment

Filem Terbaru KRU Studio - Cinta Kura-Kura


0 comments:

Post a Comment

Bagaimana Prestasi Ramadhan Tahun Ini?


Renung-renungkan dan selamat beramal.

0 comments:

Post a Comment

Sumbangan Ikhlas

Sesiapa yang ingin menderma untuk Pondok Tahfiz Kg Padang Bongor, boleh salurkan melalui akaun:



Bank Islam No.Akaun :03054010020678 (Atas nama Pondok Tahfiz Padang Bongor)
MayBank No. Akaun :553056007684 (Atas nama Pondok Tahfiz Padang Bongor)

1 comments:

Post a Comment

Mesti Tonton : Final Destination 5



Nantikan hujung bulan ni..Nak tau ngeri ke tak ngeri, korang tengok la sendiri trailer dia..
:)


1 comments:

Post a Comment

Spyshots Exora CFE


Gambar ini telah diambil dari www.zerotohendred.com

0 comments:

Post a Comment

Jom Nonton Video Saga FLX

Jom nonton video saga FLX yang cool ni..
memang sempoi gilerrr.
Klik sini untuk info lanjut

CVT


ABS + EBD

Ride & Handling



0 comments:

Post a Comment

Lawak Minggu Ini - Astro WARNA



Program Lawak Minggu Ini yang bakal bersiaran selama 12 episod ini akan menampilkan 12 orang pelawak popular tanah air yang mana setiap daripada mereka akan bertindak sebagai hos dan mengemudikan pentas untuk satu episod penuh selama satu jam dengan kebebasan penuh untuk memilih dan menyusun sendiri kandungan persembahan yang berteraskan komedi dan lawak jenaka.

Jangan lupa saksikan program Lawak Minggu Ini pada setiap hari Jumaat, jam 10.00 malam bermula 5 Ogos 2011 secara eksklusif di Astro Warna (Saluran 132) dalam pakej Mustika.

SUMBER ARTICLE DAN ARTICLE PENUH: http://www.perekacerita.com/2011/08/lawak-minggu-ini-astro-warna.html#ixzz1UAt0bcVK

0 comments:

Post a Comment

INSPIRA Test Drive


Siapa yang berminat untuk Test Drive Proton INSPIRA, boleh register kat sini. Boleh dapat duit dengan goodies lagi..:)



3 comments:

Post a Comment

My Music Video ASTRO CH318


In honour of Malaysia’s 54th Merdeka Day, we’re giving you a chance to have your music video known to the world. Be inspired by the sounds, sights and energy of Malaysia and record an original, all-Malaysian music video. If selected, your music video will be featured on our special MyMusic Channel 318 from 31st August to 16th September 2011. So whether you play in a band or conduct a symphony, your chance to shine is now!

Click Here:

http://says.my/mno/astro-mymusic

0 comments:

Post a Comment

6 iPads, 56 tea sets and a Grand Livina from BOH still up for grabs!


0 comments:

Post a Comment

Be the first to own a BlackBerry PlayBook in Malaysia!


0 comments:

Post a Comment

Which Smartphone are you?


0 comments:

Post a Comment

Follow @MyMaybank on twitter and you might win the iPad2


I follow..follow pon boleh dapat iPad..
Nak tau lanjut, klik je sini http://says.my/mno/maybank-twitter

0 comments:

Post a Comment

Forum Isra' Mikraj 1432H/2011M di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin



Tarikh:    28 Jun 2011 (Selasa)
Masa:      7.00 malam - 9.30 malam
Tempat:  Dewan Solat Utama, Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin

Tajuk Forum: Isra' Mikraj Menjana Transformasi Ummah"

Moderator:       Ustaz Khairunnaim bin Ramli (Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani)
Ahli Panel 1:    Ustaz Hj. Hazaruddin bin Baharuddin (JAWI)
Ahli Panel 2:    Ustaz Ismail Hashim bin Junaidi (Bahagian Dakwah, JAKIM)

0 comments:

Post a Comment

No video, No slogan, No voting, and the prize is RM50,000?

0 comments:

Post a Comment

Time for a break… let's go for a local getaway!

0 comments:

Post a Comment

0 comments:

Post a Comment

Miliki Kad Perubatan 3 dalam 1

Miliki Kad Perubatan 3 dalam 1

1. Manfaat Perlindungan
  • Pampasan Kematian/ Lumpuh
  • kemalangan/ cacat kekal
  • 36 Penyakit Kritikal
  • Elaun Tahunan TPD
  • Elaun Tahunan Sakit Kritikal
  • Sumbangan Percuma jika berlaku Penyakit Kritikal terhadap peserta
  • Sumbangan Percuma jika berlaku kematian, Hilang Upaya kekal atau Penyakit Kritikal terhadap pembayar (Bapa/ Ibu/ Suami/ Isteri)

    2. Manfaat Hospital
    • kad Perubatan bagi membayar Bil Hospital antara RM500,000 hingga RM1.5 Juta secara online
    • kemasukan terus ke lebih 60 Hospital pakar yang menjadi panel di seluruh Malaysia
    • Elaun Harian Hospital sehingga RM400 sehari
    • Elaun Pembedahan sehingga RM12,500
    • Elaun Harian ICU
    • Elaun Cuti sakit akibat kemalangan

    3. Simpanan pendidikan atau Persaraan
    • Pelaburan di dana-dana yang diluluskan di bawah undang-undang syariah sesuai dengan keperluan dan toleransi risiko
    • Kadar pulangan yang tinggi
    • Pelaburan boleh ditambah pada bila-bila masa
    • Membuat pengeluaran pada bila-bila masa untuk apa sahaja tujuan dengan hanya meninggalkan baki unit sekurang-kurangnya RM1,000

      0 comments:

      Post a Comment

      6 Faktor-faktor yang dapat Meningkatkan Kadar Premium Insurans Hayat Anda

      Terdapat beberapa faktor yang diambil kira dalam pengiraan premium insurans hayat anda. Oleh itu, faktor yang termasuk dalam proses pengiraan adalah penting dan boleh mengurangkan kadar insurans hayat anda. Setiap syarikat insurans mempunyai kriteria tertentu untuk menentukan premium polisi seseorang. Ketika syarikat insurans menerima borang permohonan anda untuk penilaian, mereka mencari petunjuk untuk menganggar kadar risiko anda ditimpa penyakit atau meninggal dunia. Risiko yang tinggi meningkatkan kemungkinan syarikat membayar manfaat kematian.
      Semakin tinggi risiko, semakin tinggi premium. Faktor umur dan jantina pemegang polisi juga diambil kira. Oleh kerana faktor ini tidak dapat diubah, maka kita perlu memberi perhatian kepada faktor yang boleh dikawal. Faktor-faktor yang dapat meningkatkan kadar insurans hayat anda adalah:

      • Beratbadan dan obesiti - Statistik perubatan menunjukkan semakin berat seseorang itu, semakin tinggi kos perubatan dan kemungkinan masalah kesihatan yang kronik. Berat badan berlebihan menyebabkan kolesterol, tekanan darah, kecenderungan untuk sakit jantung, diabetes dan serangan strok yang tinggi . Jika anda ingin menurunkan premium anda, mulalah bersenam dan mengurangkan beberapa kilogram. Orang yang obese akan membayar lebih daripada 50 peratus dalam terma kadar insurans hayat, oleh itu amalan diet akan membantu anda mendapatkan tubuh yang sihat serta meringankan beban pada dompet anda. 

      • Merokok – Merokok antara faktor yang diambil perhatian lebih dalam insurans hayat. Bagi bukan perokok, mereka membayar premium yang lebih rendah berbanding dengan perokok dan sekiranya anda hanya menghisap dua batang rokok sehari, kadangkala menghisap paip rokok ataupun mengunyah tembakau, anda akan dimasukkan ke dalam kategori perokok mengikut kebanyakan syarikat insurans. Berhenti merokok dengan segera dan hanya dalam setahun bebas dari tembakau, anda boleh memenuhi syarat untuk mendapatkan kadar premium yang rendah. 

      • Penyalahgunaan alkohol - Jika anda seorang kaki botol (walaupun telah lama tinggalkan tabiat itu), syarikat insurans akan mengambil semua butiran ini untuk pertimbangan dan menaikkan kadar polisi anda. Penyalahgunaan alkohol (seperti penyalahgunaan dadah) dianggap merosakkan kesihatan anda dan sebahagian besar syarikat insurans anggap sebagai tabiat negatif. 

      • Perubatan dan kesihatan keluarga - Keadaan kesihatan yang kronik atau sejarah perubatan yang kurang elok boleh mengakibatkan, tahap insurans anda meningkat. Jika anda menghidap diabetes atau kanser, kemungkinan ketahanan hidup lebih rendah dan kos rawatan dan perubatan juga akan meningkat. Dalam borang permohonan anda, anda akan ditanya untuk menyenaraikan sejarah kesihatan keluarga anda. Sekiranya anda tidak menghidap strok, tekanan darah, Pennyakit jantung, obesiti dan sejenisnya, faktor risiko masih dianggap sama jika ada ahli keluarga anda menghidap penyakit tersebut. Walaupun tiada perubahan yang boleh dilakukan dalam situasi ini, anda hendaklah jujur ?di dalam borang permohonan anda. 

      • Pilihan gaya hidup – Lihat pekerjaan dan hobi anda. Adakah berbahaya atau mengancam kehidupan anda dengan pelbagai cara? Dari kerjaya yang melibatkan situasi yang berisiko tinggi seperti wartawan perang, polis, nelayan, pelumba, ahli sukan, dan hobi seperti payung terjun, bungee jumping, paragliding, rock climbing dan lain-lain, semua menyumbang peningkatan tahap risiko anda di mata syarikat insurans. Setiap syarikat insurans cenderung untuk melihat jenis pekerjaan dan hobi dengan cara berbeza dan penting untuk membuat pilihan yang bijak sebelum membuat keputusan untuk polisi anda. 

      • Jumlah perlindungan - Faktor lain yang menentukan jumlah premium untuk polisi anda adalah jumlah perlindungan yang anda perlukan dan sekiranya ada tambahan atau pilihan (rider) termasuk dalam polisi. Anda boleh membandingkan harga dan produk dari syarikat insurans yang berbeza dan membuat keputusan.
      Sumber:http://www.insuranceinfo.com.my/

      0 comments:

      Post a Comment

      PruBSN Ummah bantu tunaikan kewajipan


      KUALA LUMPUR 27 Dis. - Prudential BSN Takaful Bhd. (PruBSN) telah melancarkan PruBSN Ummah, produk yang pertama seumpamanya yang menyasarkan orang-orang Islam.


      "Kami sangat gembira dengan respons terhadap PruBSN Ummah. Produk kami direka bentuk dengan mengambil kira kepentingan para pelanggan dan keperluan kami," kata Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Azim Mithani dalam satu kenyataan hari ini.


      PruBSN Ummah adalah satu pelan Takaful Keluarga yang unik yang direka bentuk khusus untuk membantu orang Islam menzahirkan kewajipan keagamaan masing-masing dan pada masa yang sama menyediakan mereka perlindungan dan simpanan.


      Lebih-lebih lagi, PruBSN Ummah menyediakan simpanan bagi bakal jemaah haji dan umrah, menawarkan bonus kesetiaan, menyediakan keselamatan kewangan daripada kematian yang belum sampai pada masanya atau kecacatan keseluruhan yang berkekalan dan perlindungan penyakit yang kritikal.


      Ia turut menawarkan khidmat penulisan wasiat, sekali gus menjadi satu pelan yang benar-benar komprehensif.
      "Kesemua pengedar kami sangat teruja mengenai PruBSN Ummah kerana mereka melihat ini sebagai satu pelan takaful yang unik di dalam pasaran Takaful bagi menguasai segmen pasaran baharu," kata Azim.


      "Saya berkeyakinan bahawa kami akan berupaya menawarkan liputan yang lebih baik pada masa depan, dengan mereka bentuk dan mempromosikan pelan yang menarik bagi sebahagian besar pasaran dan mengekalkan kepimpinan pasaran kami dalam bahagian itu," katanya. - Bernama

      0 comments:

      Post a Comment

      PruBSN lancar pelan takaful keluarga pertama di Malaysia


      KUALA LUMPUR 25 Nov. - Prudential BSN Takaful Bhd. (PruBSN) hari ini melancarkan pelan takaful keluarga pertama di Malaysia iaitu PruBSN Ummah yang menawarkan perlindungan dan simpanan kepada pelanggan.


      Ketua Pegawai Eksekutifnya, Azim Mithani berkata, pelan baharu ini juga direka khas untuk pelanggan beragama Islam dalam memenuhi keperluan rohaniah mereka.

      Menurutnya, PruBSN Ummah merupakan produk takaful yang inovatif kerana membenarkan pelanggan mengeluarkan sebahagian pelaburan selepas lima tahun untuk menampung kos menunaikan haji.

      "Jika berlaku kematian ataupun kecacatan kekal kepada pelanggan ketika menunaikan haji, PruBSN Ummah akan membiayai sebanyak RM3,000 untuk kos bagi melaksanakan Haji Badal (wakil).

      "Selain itu mereka juga dilindungi khairat kematian sebanyak RM2,000. Pelan baharu ini mampu memberi ketenangan kepada bakal haji dalam usaha memperoleh haji mabrur," katanya.

      Beliau berkata demikian selepas majlis pelancaran produk itu dan majlis meterai memorandum persefahaman (MoU) dengan Amanah Raya Bhd. (Amanah Raya).

      Selain itu, pelanggan PruBSN Ummah boleh meningkatkan pelan mereka dengan menambah perlindungan komprehensif terhadap 36 jenis penyakit kritikal.

      Tambahnya lagi, bagi menghargai pelanggan setia yang membayar mengikut jadual, mereka akan diberi bonus iaitu Elaun Haji sepanjang menunaikan ibadah tersebut.

      Utusan Malaysia

      0 comments:

      Post a Comment

      Hanya 41 peratus miliki insurans hayat !!!

      KUALA LUMPUR: “Setakat ini hanya 41 peratus rakyat di negara ini memiliki insurans hayat. Ini menunjukkan tahap kesedaran mereka mengenai pentingnya insurans masih kurang,” kata Presiden Persatuan Insurans Hayat Malaysia (PIHM), Md Adnan Md Zin (gambar), yang melahirkan rasa kebimbangan terhadap kurangnya kesedaran rakyat Malaysia untuk membeli insurans hayat.

      Katanya, daripada 28 juta rakyat negara ini, hanya 11 juta daripada mereka memiliki insurans hayat.

      “Daripada 11 juta kita mendapati 30 peratus atau hanya 3.3 juta pembeli adalah orang Melayu. Ini juga bermaksud bahawa kesedaran orang Melayu untuk membeli insurans hayat berada di tahap yang membimbangkan,” katanya ketika hadir ke pejabat The New Straits Times Press (M) Berhad (NSTP), di sini, bagi mengadakan hubungan kerjasama mengenai kepentingan insurans, semalam.

      Difahamkan, PIHM akan menyumbangkan artikel mengenai kepentingan insurans kepada akhbar Harian Metro, Berita Harian dan New Straits Times (NST) seminggu sekali selama 15 minggu bagi memberikan kesedaran kepada pembaca mengenai keperluan insurans.

      From : HARIAN METRO (26/03/2011)

      0 comments:

      Post a Comment